Попередні операції і підготовка поверхні:

Перед початком роботи ретельно перевірте матеріал підстави, призначеного під укладку. Пам’ятайте, що для кожного з них передбачена спеціальна підготовка поверхні. Основа повинна мати гладку і рівну поверхню, має бути щільною та стійкою. Необхідно враховувати, що мозаїка після укладання, в разі якщо поверхня не вирівняна, то вона буде повторювати всі нерівності. Не рекомендується укладати мозаїку на поверхні, які можуть піддаватися деформації.

2. Підготовка до укладання

Перед початком укладання рекомендується провести на облицювальній поверхні лінії, що допомагають правильно розташувати листи. Листи мозаїки розкладають на підлозі з урахуванням швів, а потім викрійку акуратно переносять на стіну або підлогу. Набирають, як правило, по 9 аркушів.

3. Укладання

Використовуйте спеціальний клей! Рекомендується використовувати клей білого кольору для скляної мозаїки, щоб після укладання колір мозаїки не придбав небажаних відтінків. Для рівномірного розподілу складу використовуйте шпатель з зазубреною стороною (мал. 1). Рекомендуємо не покривати клеєм великі поверхні для запобігання утворенню плівки на поверхні, підготовленої до укладання.

Приклейте лист до поверхні лицьовою стороною вгору (мал. 2), натискаючи гумовим шпателем (мал. 3). Постукайте по елементах листа гумовим шпателем для забезпечення повного приклеювання. Настійно не рекомендуємо використовувати металевий шпатель. Важливо переконатися, що відстань між двома сусідніми листами дорівнює відстані між сусідніми елементами для того, щоб шви були однакові. Скорегуйте дефекти вирівнювання маленьким шпателем і видаліть надлишки клею до того, як він висохне. До початку затирання швів почекайте 24 години до висихання клею. При укладанні мозаїки колотого типу слід уникати ударів, грубих тисків твердими предметами, вібрацій, сильних механічних впливів.

Заборонено укладати мозаїку колотого типу на підлозі або в басейнах. Мозаїку з зовнішнім булатним покриттям (золото, платина) не рекомендуется розміщувати в басейнах і місцях з підвищеною вологістю (душові кабіни і т. п.)

4. Затирка швів

Рекомендується використовувати затірки, в яких абразивні компоненти знаходяться в спеціальній оболонці, а так само дрібнозернисті затірки (зерно 0,3 мікрона) з низьким ступенем абразивності, преднозначенние для хромованих, скляних та інших делікатних поверхонь. Через 24 години видаліть з швів надлишки клею за допомогою різака і помийте мозаїку, змоченою теплою водою, губкою для видалення всіх залишків клею ( мал. 5). Наносите затірку прогумованим шпателем рухом інструменту зверху вниз і в діагональному напрямку по відношенню до кубиків мозаїки, а потім назад уздовж стіни(мал. 4), звертаючи увагу на те, щоб заповнити шви по всій глибині, не залишаючи зайву затірку. Залиште затірку для висихання приблизно на 10-20 хвилин.

5. Очищення та догляд

Після затирання з мозаїки вологою губкою видаляють надлишок розчину, що виходить з швів. Працюйте завжди по діагоналі, не натискаючи занадто сильно з зберігаючи губку плоскою, щоб не виймати затірку з шва ( мал. 5). Дайте затірці висохнути за інструкцією фірми-виробника і знову кілька разів виконайте очищення від надлишків вологою губкою.

Для щоденного очищення рекомендуємо використовувати нейтральні миючі засоби. Не використовувати віск, масла, кислоти і аброзівние миючі засоби. Для видалення сильних забруднень рекомендується використовувати злегка кислотний миючий засіб відповідно до рекомендацій фірм-виробників, змиваючи його кілька разів великою кількістю води.

Рекомендації з укладання мозаїки у басейні:

Крім загальних інструкцій — в басейні слід дотримуватися рекомендацій нижче:
Важливо! Не заповнювати водою басейн протягом перших 20 днів після укладання. При укладанні мозаїки в термальних басейнах використовувати епоксидну затірку швів, враховуючи особливу агресивність середовища.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *