Натискний люк забезпечить вам легкий і комфортний доступ для ревізії інженерних комунікацій, а також збереже естетичний інтер’єр дизайну вашого приміщення.

Підготовка ніші і рами-короба

Варіант перший. Якщо планується установка ревізійного люка в гіпсокартон, то необхідно зробити каркас з металопрофілю. Він повинен мати жорсткий «скелет» і містити «гніздо» під короб. Враховуйте, що його розміри повинні бути на 2-5 мм по ширині і висоті більше розміру люка, щоб його легко було вставити. Обшивка металевого каркаса гіпсокартонним листом виконується після установки, внахлест на раму.

Варіант другий. Якщо підстава зводиться, наприклад, цегляна або кам’яна кладка, то в ньому потрібно зробити отвір на 2-3 см більше, ніж габарити рами-короба. Це дасть простір для регулювання положення конструкції при її установці. Для регулювання використовуйте спеціальні гвинти.

Варіант третій. Люк монтується в існуючу стіну і нішу. Така ситуація найчастіше зустрічається в старих будівлях. Розмір і положення отвору в стіні потрібно вирівнювати і підганяти з допомогою міцного цементного розчину. Як і з цегляною кладкою, потрібно почекати кілька днів до повного висихання складу і тільки потім приступати до монтажу.

Рекомендації: Не розташовуйте каркас впритул до труб і лічильників. Глибина у різних моделей люків відрізняється. Не враховуючи цього, не вийде встановити люк в одній площині з поверхнею!

Установка люка

Встановлюємо люк в підготовлений отвір і фіксуємо саморізами і монтажною піною. Зовнішній край рами
встановлюємо в один рівень з профілем і після обшивки каркаса одним шаром гіпсокартону, дверцята і каркас будуть в одній площині. Якщо каркас обшиваєте в два шари, то край рами люка виставляється по площині першого аркуша.

Рекомендації: Петля люка завжди повинна розташовуватися строго вертикально! Інакше дверцята можуть мимовільно відкритися, зламати петлю, пошкодити обробку навколо люка або сантехнічне обладнання.

Приступаємо до облицювання люка і сантехнічної шафи керамічною плиткою або мозаїкою. При укладанні плитки використовуйте цемент, спеціальний плитковий клей або рідкі цвяхи: кераміка добре сідає на всі ці засоби. Для мозаїки використовуйте спеціальний клей для скляної мозаїки. Через 24 години після укладання видаліть надлишки клею, що виступив з боків. Зачекайте ще добу – до повної фіксації облицювання.

Відкривши люк, необхідно очистити дверцята і раму від надлишків клею, а замок і петлі від пилу. При необхідності, змастити силіконовим мастилом. В іншому випадку, дверцята будуть туго відкриватися, або не буде фіксуватися в закритому стані замком. В остаточному варіанті, якщо люк правильно підібраний і встановлений, його можна помітити
тільки по міжплиточних шву по периметру отвору.

ревизионный люк
ревизионный люк

Рекомендації: При бажанні, можна заповнити щілину навколо дверцят силіконовим герметиком в колір затирання, а потім прорізати його. В цьому випадку, виявити розташування люка стає досить важким.

Важливо! Розміри дверцята люка повинні бути менше розмірів облицювального матеріалу мінімум на 5 мм і максимум на 50 мм з кожного боку. Вибираємо стандартну модель люка, яка найближче за розміром до ваших. Рекомендується не меньше ніж 4 рази на рік відкривати люк, щоб уникнути зчеплення кришки люка з рамою!