Вибираючи ревізійний люк потрібно враховувати відразу кілька параметрів. До них відносяться розміри, матеріал, конструктивне рішення, призначення і правила монтажу. Розглянемо детальніше кілька критеріїв.

Один з перших ознак, за якими здійснюється вибір люка – матеріал. Виділити можна всього три типи затребуваних рішень:

  • Пластик. Бюджетне рішення з малою вагою і нейтральним білим кольором. За рахунок простоти виготовлення орних моделей розміри пластикових лючков представлені в широкому діапазоні: від 10*10 мм до 800*500 мм. Монтаж виконується шляхом вставки рами в посадочне місце і фіксації на саморізи, рідкі цвяхи. Розорювання частіше відбувається після натискання на нижній кут дверцят.
  • Метал. Для виробництва застосовується, як правило, сплави з алюмінієм в основі або тонколистова сталь. З метою захисту виробів від корозії вони покриваються зовні порошковою фарбою, зсередини антикорозійним грунтом в тій же тональності. За конструкцією і розмірами зразки аналогічні пластиковим моделям. До недоліків відноситься порівняно велика вартість, але вона окупається довговічністю металу, широким вибором лакофарбових виробів для оновлення захисту і зовнішнього вигляду лючка.
  • Комбінація матеріалів. Тут є два принципово різних складу: дверне полотно з гіпсоволокнистого листа під поклейку плитки, дві рами (на стулці і для установки лючка в посадочне місце). Рамне оформлення може бути виготовлено зі сплаву з вмістом алюмінію, або з посиленої сталі. Перші легше, але масивніше через невисоку несучої здатності. Другі важкі, але справляються з великим тиском при менших габаритах.

Третій варіант ревізійних люків інакше часто називається невидимкою. Це обгрунтовано маскуванням отвору облицювальним матеріалом основної частини стіни, стелі або підлоги. Головне-правильно підібрати тип механізму, щоб не довелося замінювати дорогий люк на новий. Також варто відзначити, що гарантійні зобов’язання з боку виробника на механічну частину виробів не поширюються.

У таблиці нижче представлена оглядова характеристика конструктивного рішення різного роду люків:

Конструктив

Загальна характеристика

Роспашний

Традиційне рішення-пристрій аналогічно звичайній стулці на вікні, міжкімнатних або вхідних дверей. Установка можлива практично в будь-якому місці, де немає перешкод для відкривання люка. Управління дверцятами виконується за рахунок прорізу або закріпленої на зовнішній поверхні ручки, гумові або пластикові присоски, засувки. Також можуть бути різні фіксатори: магніти, запірні механізми з відповідними прорізами на рамі.

Натискний

Як правило, подібний зразок має схоже рішення з орним варіантом. Петлі можуть бути розташовані з будь-якої зі сторін-залежить від ступеня зручності користування. Управління стулкою здійснюється шляхом натискання на нього. Таке рішення актуально для пристрою люка типу невидимки під подальшу облицювання плиткою або панелям.

Зсувний

Тут дверцята зміщуються уздовж основної площини з невеликим висуванням з посадкового місця. Таке рішення актуально для малогабаритних приміщень, важкодоступних місць. З огляду на просторові обмеження, тут часто встановлюється затискний механізм з фіксуючими магнітами. Для зручності також можна використовувати присоски, щоб відкривати і закривати отвір.

Відкидний

Оптимальний варіант в умовах, де неприпустимо зміщення стулки в нижній частині ревізійного отвору. Зазвичай дотримується кут відхилення стулки на 45 градусів. При цьому додатково є ланцюжки з карабінами для фіксації дверцят в потрібному положенні. Існують різновиди, які не закріплюються в нижній частині за допомогою гвинтів і саморізів з метою повного зняття кришки для проведення профілактичних або ремонтних робіт.

З двома дверцятами

Як правило, подібні вироби встановлюються в габаритних отворах для доступу до інженерних розв’язок і обладнання. Тут розміри часто наближені або перевищують 1 метр. Установка дводверного люка в такому випадку оптимальне рішення, так як будь-який однодвірцевий варіант буде виглядати занадто масивно або не витримує власного навантаження (особливо з облицюванням).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *